Lijstwerk en ornamenten

Wil je extra decoratieve elementen toepassen in een ruimte? Dan kunnen wij lijstwerk en ornamenten plaatsen op de wanden of plafond. Ornament betekent letterlijk ‘versiering’ en geeft een ruimte een stijlvolle uitstraling. Je kunt bij lijstwerk en ornamenten denken aan de typische klassieke sierlijsten en rozetten die je veelal in historische gebouwen terugziet, maar er is tegenwoordig volop keuze in verschillende vormen en stijlen. Zo past het ook prima in een moderne of industriële woonstijl.

Sierlijsten en ornamenten op het plafond

Lijstwerk en ornamenten zie je vaak terug op het plafond. Wil je sierlijsten op het plafond plaatsen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunnen er sierlijsten worden geplaatst op de overgang tussen muur en plafond. Dit worden kooflijsten of kroonlijsten genoemd. Een andere optie is om sierlijsten tegen de rand van het plafond te plaatsen: de plafondplinten. Of kies voor kaderlijsten of perklijsten. Deze lijsten vormen kaders op het plafond zelf en geven het een unieke uitstraling.

Je kunt er ook voor kiezen om rozetten en/of hoekornamenten te plaatsen op het plafond. Een rozet is een ornament in het midden van het plafond dat vaak wordt geplaatst boven een lichtpunt. Hoekornamenten zijn een speciaal ornament in de hoek van een plafond en verbinden over het algemeen twee sierlijsten met elkaar.

Sierlijsten en ornamenten op de muur

Waar het voorheen voornamelijk als plafonddecoratie werd gezien, wordt het ook steeds populairder om lijsten en ornamenten op de wanden te plaatsen. Zo kan er bijvoorbeeld een sierschouw geplaatst worden.

Ga je liever voor sierlijsten, dan zijn lambrisering en kaderlijsten een optie. Lambrisering verdeelt een wand in twee delen: een boven- en ondergedeelte. Kaderlijsten delen de muur op in vlakken. Door bijvoorbeeld te variëren in verschillende groottes, wordt een wand speelser en levendiger.

Lijstwerk en ornamenten worden altijd op een vlakke ondergrond aangebracht en komen het beste tot hun recht op een glad gepleisterde muur of plafond. Na het drogen moeten lijstwerken en ornamenten nog verder behandeld worden met verf. Ook dit kunnen wij aanbrengen. Lees meer over deze dienst bij ‘texspuiten‘.

Uitstraling

Lijstwerk en ornamenten hebben de eigenschap om je huis en woonruimte meer uitstraling te geven. Een mooie overgang van de muur naar het plafond, het wegwerken van een gordijnrail of het creëren van meer dynamiek in de ruimte. Er is van alles mogelijk. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of kom een kijkje nemen in onze showroom.

Offerte aanvragen

Jeffrey Coppens

Eigenaar Stukadoorsbedrijf Coppens B.V.

Contact